Боядисване на яйца с естествени материали

 

Най-хубавото на боядисването на яйцата с естествени багрила, като изключим това, че боите са безвредни, е изненадата. Колкото и материали да сте прочели за извличането на определени цветове, крайният резултат със сигурност ще ви учуди. Децата пък истински ще се позабавляват в опитите си да познаят какъв цвят ще се получи от различните отвари. Това занимание е добър начин те да се сближат с природата и да опознаят нейните багри.

Боядисаните яйца получават много хубави пастелни тонове, меки и топли. За да се получат обаче изразителни цветове, яйцата задължително трябва да са бели, много добре почистени и твърдо сварени. Има и вариант да варите яйцата заедно с отварите, както обикновено се процедира при боядисването с люспи от лук.

За извличане на багрилата може да използвате разнообразни подравки, зеленчуци, плодове и др. продукти – червено цвекло, червено зеле, замразени боровинки, куркума, разтворимо кафе, червено вино и разбира се – люспи от лук. По правило отварите трябва да се варят най-малко 30 минути в около литър вода и 2 с.л оцет.

боядисване на яйца с ествествени материали

Както казах, цветовете ще ви изненадат, но ето няколко основни насоки:

Наситено жълто – куркума, шафран
Синьо - червено зеле
Кафяво – кафе, или кори от орех
Оранжево – кафяво – кори от лук
Розово – червено – червено цвекло
Лилаво – червени боровинки
Червено – листа от червен лук

Бъдете търпеливи и ако цветовете не ви се струват достатъчно наситени, оставете яйцата да престоят в боите за дълго, дори и през цялата нощ.

великденски яйца

 

 

текст: Ани Димитрова

източник: http://www.citykids.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *