Интервю с Милена Влахова – Milene

 

Milene-magazinche-com-taralezh

 

Хоп! Ето го поредния ни автор, готов да ви очарова и срази – Милена Влахова (Milene). Това изкопчихме за нейното минало, настояще и бъдеще. Споделяме го с абсолютната сигурност, че няма да обхванем дори един квант от нейната широко скроена личност, но ще ви дадем поне бегла представа с какво си имате работа.

Милена винаги е имала нужда да твори. „Главата ми е друг свят и обитателите му явно искат да се разселват и навън.”  И така, тази нужда да твори я отвежда в СХУПИ „Св. Лука” в София, където завършва специалност „Детски играчки”. От там – в Националната художествена академия със специалност „Дизайн на детска среда”. Дефинира преживяването като „донякъде полезни 5 години”, макар да долавяме известно разочарование.

 

tekstilna-igrachka-taralej-originalen-podaryk-rychna-izrabotka-magazinche-tochka-com2

 

tekstilna-igrachka-kotka-originalen-podaryk-rychna-izrabotka-magazinche-tochka-com3

 

Милена твърди, че за нея шиенето е рисуване. Не използва кройки, просто сяда пред машината с парчето плат и започва да рисува по него директно с иглата и конеца. Това е и технологията на процеса – игла, конец, шевна машина. И тези три неща.

Материалите пък са текстил, кожа, силиконова вата и копчета. Когато работи по конкретна представа – поръчка, или пък нещо, което вече е измислила – подбира материалите според идеята. В другия случай – взима купчина платове и „слуша” кое парче какво ще каже, какво иска да бъде, с кое друго да го комбинира…. Крайният резултат почти винаги е изненада и за самата нея . Вчера например била убедена, че шие заек, но накрая излязал октопод – пират…

 

tekstilna-igrachka-taralej-originalen-podaruk-rychna-izrabotka-magazinche-tochka-com (2)

 

tekstilna-igrachka-kotka-originalen-podaryk-rychna-izrabotka-magazinche-tochka-com

 

Милена има специфично отношение към материалите – много й е важно да използва малки, уникални парчета плат, които повече няма да намери. „Така всяко създанийце е уникално. Да, приличат си, разбира се – нали всички са рожби на хаоса в главата ми, но дори и да искам, не мога да направя две еднакви. А аз не искам!”  И ние не искаме пък!

 

Milene-magazinche-com-zaek-ptica-kote

 

И сега малко ценна информация от професионалиста по детски играчки – единственото, в което не проявява творчески хаос и импровизации, са изискванията за безопасност. Работи само с нетоксични и хипоалергични материали, а когато прави фигурки за малко дете, заменя копчетата с текстилни или кожени апликации, защото детайлчета, които могат да бъдат откъснати и евентуално погълнати, нямат място по стоките за малки деца.

Все пак потърсихме нещо по-конкретно, от което би могла да черпи вдъхновението си нашата нова авторка. И понеже кракът й все пак някога е стъпил на земата, това било не къде да е, а в Африка. „Прекарах няколко години там като дете и това място си остана в сърцето ми, или аз си останах там… не знам.” Взаимно е, според нас. И в тази връзка – очаквайте съвсем скоро африканска серия същества. Проверено е, тя ни каза!

Milene-magazinche-com-zaek-ptica-kote-cvetni

 

Други източници на вдъхновение….Животни! Харесва животните – предимно онези, които в приказките са нарочени за “лоши” –  гарвани, сови, гущери, жаби, вълци, лисици…Съветваме да не й поръчвате сърнички и пеперудки. Просто няма да стане.

 

tekstilna-broshka-lisica-originalen-podaryk-rychna-izrabotka-magazinche-tochka-com

 

Любим герой, с който подозрително много си прилича Милена, е Lenore. Не омекотителят, а сладкото малко момиченце – зомби на Roman Dirge. Ето още едно вдъхновение. Стига толкова. Повече няма.

 

Milene-Milena-Vlahova-magazinche-com-2

 

Все пак има нещо, което още не й се е случило, а е крайно време. Не е направила нито една класическа детска играчка и нито един дизайн на “детска среда” – т.е. стая, детска градина, детска площадка…”Може и на това да му дойде времето, не знам. Нещата си се случват по тяхна си логика, аз само следвам и изпълнявам. Може пък част от бъдещите ми планове да се окаже създаването на някаква концептуална история, включваща текстил, рисунки, текст и още нещо – имам някакви неща в главата, но ще ги изчакам да си излязат сами, когато са готови.”

 

Milene-Milena-Vlahova-magazinche-com

 

И ние ще ги изчакаме. Благодарим на Милена, че сподели хаоса в главата си с нас. Сега и нашият хаос се чувства доста по-уютно.

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *