Направи си сам…шевица

shevitza-konstruktor-patternmaker-originalen-podaryk-magazinche-tochka-com1

Наподобяват шевици, нали? Да, точно това са. И все пак не приличат на нищо, което сте виждали досега? Това също е вярно. Това са уникални мотиви, разработени посредством конструктора за мотиви “Направи шевица” на българския бранд Shevitza. Концепцията на конструктора за мотиви е нареждането на хартиени форми една върху друга, което позволява създаването на безкрайно множество от стилизирани разноцветни  мотиви, чиято сложност може да варира.

shevitza-konstruktor-patternmaker-originalen-podaryk-magazinche-tochka-com3

Ето и малко предистория, споделена от Гергана Станкова, автор на проекта:

„От много време ми се искаше да направя игра. Една вечер разглеждах проекти в www.behance.net  – моята библия – и там попаднах на един фантастичен хартиен конструктор за мотиви. Чисто, простичко и винаги работещо, защото както и да комбинираш формите – все се получава нещо интересно,” сподели тя. „Веднага писах на автора на този проект. Помолих я за разрешение да използвам механизма на нейната идея като основа за свой собствен проект. Тя ми отговори след няколко часа, каза, че много се радва, че проектът й ме е вдъхновил и ми даде права да действам. Помоли да споделя резултата с нея. За мен е прекрасно усещане да знам, че “Направи шевица” е игра, направена в задочна колаборация с дизайнер, който живее и твори толкова далеч от тук. Лично за себе си се радвам, че успях действително да надградя върху нейния проект. Просто исках играта да стане много, много хубава,” продължи с разказа си Гери. „Този механизъм се превърна в едната основа на играта. Другата основа, разбира се, бяха формите, цветовете и ритъма на самоковските мотиви. За основа избрах автентични мотиви, а тяхната структура се превърна в градивните елементи на конструктура,” допълва тя.

shevitza-konstruktor-patternmaker-originalen-podaryk-magazinche-tochka-com2Така всеки на възраст над 3 години би могъл лесно и напълно безпогрешно да създаде своя собствена шевица. Защо безпогрешно?

„Имах и още едно голямо желание – да създам игра, в която няма правилно и грешно. Човек може да използва колкото желае елементи, в какъвто и да е ред, в каквито и да е цветови комбинации. Може да използва рамката, но може и без нея. И резултатът винаги ще напомня на шевици. Ще може да се рамкира и подреди някъде като част от интериора, но винаги ще може да се отвори, да се развали и да се нареди наново. И, разбира се, играта е във формат подходящ за сувенир, защото това е основата на бранда “Шевица” – да създава нови български сувенири,” завършва тя.

shevitza-konstruktor-patternmaker-originalen-podaryk-magazinche-tochka-comХитро, нали? Не само. Автентичната българска шевица е и носител на богато съдъжание, не по-малко  забележително от древните египетски йероглифи за този, който може да го разбере. Разбира се, съвсем не се опитваме да се мерим с  творческия и находчив човешки гении на нашите прадеди, а само да го запазим жив.

Ето тук можете да се запознаете с творческата концепция на дизайнера Yafei Wang, която е вдъхновила настоящия проект.

Save

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *