Несъвършеното е съвършено по свой собствен начин: парцалените кукли на Гергана Гончарова

Ели обича бадемови бисквитки, Флора – да полива розите си под звуците на класическа музика, а главата на Алис винаги е в облаците. Едно нещо ги свързва – всички са прекрасни по свой собствен, неповторим начин.

Parcalena-kukla-flora-tekstil-podarak-za-dete-momiche-rachna-izrabotka-avtorska-igrachka-handmade-2

Парцалена кукла Флора

На много неща бихме искали да научим децата си. Да бъдат прилежни, отговорни, да преследват целите си и да развиват вътрешните си потенциали.  Често в преследване на съвършенството забравяме, че в живота едно нещо винаги е за сметка на друго и съвършената картина в съвършената рамка може да бъде лишена от живот. С новата ни авторка в Магазинче бихме искали да отправим смело послание – несъвършеното е съвършено по свой собствен начин.

Parcalena-kukla-Mimoza-tekstil-podarak-za-dete-momiche-rachna-izrabotka-avtorska-igrachka-handmade-2

Парцалена кукла Миа

Гергана Гончарова е самоук творец. Изработва кукли в свободното си време и когато грижите за семейството го позволят. Твърди, че изработва, добавя и поправя детайли по всяка кукла не докато стане перфектна, а докато придобие собствен облик и характер. Използваните материали включват памучни платове, прежда (акрил, акрил и вълна, памук), филц, хипоалергичен силиконов пух. Всички детайли се изработват ръчно и специално за конкретната кукла.  Принципът е обратния на „непипнато от човешка ръка”.

Parcalena-kukla-afrodita-tekstil-podarak-za-dete-momiche-rachna-izrabotka-avtorska-igrachka-handmade-2

Парцалена кукла Рита

Parcalena-kukla-Sunny-tekstil-podarak-za-dete-momiche-rachna-izrabotka-avtorska-igrachka-handmade-1

Парцалена кукла Съни

Parcalena-kukla-Alis-tekstil-podarak-za-dete-momiche-rachna-izrabotka-avtorska-igrachka-handmade-3

Парцалена кукла Алис

Всяка кукла притежава ярка индивидуалност. Заражда се изцяло в света на въображението. Децата повече от всеки са способни да усетят този процес и цялата обич вложена във всеки малък детайл. Въображението на децата е стимулирано от тези малки детайли като бродерии, висящи кончета, различно приложение на аксесоарите и асиметрия. Асиметричността дава друг поглед към красотата, различен от този в училищата, където всяко ченгелче трябва да изглежда по определен начин и различното е грешно и поправяно с червено.

Кончета, оставени неприбрани при изработката, освен че допълват максимата “грешката е вярна”, пробуждат интерес към начина на изработка – кое, как и с какво е зашито, и будят увереност у децата, че и те биха могли да си направят кукла.

Parcalena-kukla-Maya-tekstil-podarak-za-dete-momiche-rachna-izrabotka-avtorska-igrachka-handmade-1

Парцалена кукла Ели и Роня

 

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *